Stranice

24. lip 2012.

“Jao, kako si/ste to divno uradio/la/li!” (Mamicu ti/vam banditsku ogavnu)Ne znam da li je to do mog okruženja ili i vi znate za tu čudesnu pojavu – dvoje koji se zasigurno ne podnose, a lickaju se, cickaju-mickaju, paze-maze i hvale međusobno.
„Jaaaaao, moram da ti ispričam! X osoba je uradila ovo da bi se domogla toga i rekla je za osobu Y da je ovakva, a ona njegova žena je zbog ovoga i onoga ovakva i onakva!“, rekla bi mi osoba Z da bi se, nekoliko dana kasnije, oduševila nekim nadasve veličanstvenim postupkom osobe X koja je, iznenađujuće, rekla da je osoba Y vrhunski profesionalac i osoba vredna poštovanja.
Koliko sam samo puta od Žike čula da je Pera takav i takav. Koliko mi je puta Pera rekao za Živkicu da je ovakva i onakva i ne-dao-bog-da-se-sazna-kakva-sve. A onda vidim Žiku, Peru i Živkicu kako nasmejani pijuckaju pićence, uživaju u životu i cico-mickaju se, sve u 16!
Šta se dešava?
Da li je to cico-mickanje odraz njihovog vaspitanja? Da jeste onda bi morali da prećute onaj „ovakav je – onakav je“ deo kojim me zasipaju.
Da li je posredi manjak iskrenosti? Ili hrabrosti? Možda naprosto Žika ne sme Peri da kaže da je takav i takav – da ga ne bi uvredio. Ili da ga ne bi Pera sravnio sa zemljom.
Da nije, možda, to lickanje blata sa Žikinih čizama Perin pokušaj da mu Žika sredi posao, stan/kuću, neku devojčicu? Tako će Pera Žiki da pruži verbalni oralni seks (da se fino izrazim), a Žika će Peru da udomi, zaposli, oženi sestričinom iz Donjeg Brijanja? Kako kaže splet onih starih narodnih: - „Ruka ruku mije, umiljato jagnje dve majke sisa, ja tebi ti meni“...

Verujem da je sva ta ’cico-maco-lepa-moja’ neiskrenost posledica neverovatne pohlepe. Pitanje je onda čemu to? Da li je iko pohlepan učinio nešto dobro za sebe (a kamoli za druge)? Jeste, verovatno je stekao milione milijardi neke valute. Jeste, verovatno ima sto pedeset tri kuće u dvadeset sedam zemalja. Ali, da li je srećan? Da li je zaista srećan?
Pesma kaže: „Dobra je i kuća stara, kad si uz bećara!“
Šta će ti palate, šta će ti silni novci, ako ne uživaš u životu? Ako rintaš 24/7 ili ako svakodnevno viriš iz Žikine pozadine (onog Žike što ga pljuješ na sve strane) – da li si srećan? Da li uživaš? Jer, na kraju, sve se svodi na to - koliko si uživao u životu, a ne koliko si stekao. Ili, ne dao bog, pokrao.

Učini sebi uslugu – stani pred ogledalo i dobro se pogledaj. Razmisli – da li si iskren. Da li si pošten. Ako na oba pitanja sumorno odmahneš glavom, odmah potrči kod nekog svog ’Žike’. Stani pred njega, reci mu kakav je i reci mu da više nećeš čistiti njegove čizme. Reci svakome ono što misliš. Možda će ljudi misliti da si lud, da si bahat, da si bezobrazan – ti ćeš znati da si iskren i biće ti mirnija duša. Uz mirnu dušu i bistar um, možeš sve da postigneš.

Pitaš se šta će se desiti ako ipak nastaviš da lizućeš poganosti svakog ’Žike’ koji ti naiđe na životni put? Zna se...
O-neželjenim-reakcijama-posavetujte-se-sa-vašim-lekarom-ili-farmaceutom.
Lizanje fekalija dovodi do ozbiljnih infekcija i oboljenja.
Lizuckanje poganih ljudi, takozvanih moralnih fekalija, dovodi do ozbiljnog očvrsnuća obraza i stanjivanja duše.


1 komentar:

  1. Kao i uvek prave i aktuelne priče na originalan način..

    OdgovoriIzbriši