Stranice

7. kol 2012.

Podizanje žabljih bataka

Davno sam se zarekla da neću prozboriti ovde na temu patriotizma, nacionalizma - kako god zvali ljubav prema zemlji u kojoj živimo i prema narodu kome pripadamo.
Moraću, međutim, da prekršim tu sebi datu reč i da protrtljam i o tome... Da vam kažem!


Danima je bio aktuelan onaj slučaj sa Sinišom Mihajlovićem, selektorom srpske fudbalske reprezentacije, koji je iz iste izbacio Adema Ljajića, dvadesetogodišnjeg igrača iz Novog Pazara zato što je odbio da peva himnu Srbije "Bože pravde".
Mladi Ljajić nije želeo da peva himnu jer se tekst kosi sa njegovim verovanjima. Muslimanu nije prijalo da peva "Bože pravde" u kojoj se pominje srpski rod.
Nema čoveka u Srbiji koji nije prežvakao ovu temu i koji nije, makar uz kafu sa komšijama, rekao svoje mišljenje.
Neki su skidali kapu Mihajloviću, govoreći kako je konačno došao neko ko će mlade fudbalere naučiti redu.
Neki su govorili da himna Srbije nije dovoljno tolerantna. Možda bismo trebali da promenimo tekst himne:

"____ (umetnuti svoje verovanje) pravde,
ti što spase od propasti dosad nas,
čuj i od sad naše glase
i od sad nam budi spas!

Moćnom rukom vodi, brani
Budućnosti ____ (umetni nacionalost) brod,
____ (umetnuti svoje verovanje) spasi, ____ (umetnuti svoje verovanje) hrani
____ (umetnuti nacionalnost) ____ (umetni monarha/predsednika/vladara/idola), ____ (umetnuti svoje verovanje) rod!"

Na temu himne osvrnuo se i mladi bacač kule Asmir Kolašinac koji je posle učestvovanja na Olimpijadi u Londonu izjavio kako mu srpska himna ne smeta, ali postoji sporan stih. Baš onaj o srpskom rodu. I njemu smeta to što se ne pominju nacionalne manjine. Kolašinca, pak, trener ne tera da peva himnu i on ćutke odstoji na takmičenjima na kojima mu je puštaju.
Kolašinac se, u istom intervjuu, osvrnuo i na uvrede na verskoj osnovi koje sevaju po internetima.

Mondo Sport prenosi (Kolašinac - Zašto srpski rod u Bože pravde):

"Kao primer nipodaštavanja naveo je svoj i prelazak Emira Bekrića u Partizan.

- Tada je osvanuo komentar: 'Svaka ptica svome jatu'. Ne znam šta je autor želeo da kaže, valjda da svi muslimani treba da idu u Partizan. Pritom, moj najbolji prijatelj Emir je pravoslavac. "Dakle, moraću na temu svega ovoga da prozborim i ja.

Pre svega, da sam na nekom važnom mestu, predložila bih da se himna promeni, kad već mnogima toliko smeta. Volela bih da vidim naše sportiste kako uče tekst "Vostani Serbije" i kako radosno zamuckuju na takmičenjima i utakmicama. Problem bi, takođe, nastao i kad bi na dočekivanjima najboljih srpskih sportista Mika (jer nju uvek zovu) morala da zanjišti visoke tonove "Vostani Serbije".
Pitam se samo da li je moguće da su baš svi Britanci na onom onolikom stadionu (atletska takmičenja, Olimpijada 2012) monarhisti, pa pevaju "God Save The Queen" dok medalju uzima njihov takmičar - Mo Farah (rođen u Somaliji, živi u SAD). Peva čak i on. Baš nijedan Englez tamo nema ništa protiv Kraljice ili himne, pa ceo stadion zdušno peva, ori se planeta koliko glasno pevaju...
Pitam se da li je moguće da svi Hrvati misle da im je domovina 'lijepa', pa i oni radosno pevaju... Ne smeta im to što "svoj narod Hrvat ljubi" - a ima i tamo nacionalnih manjina.
Uzmite, gospodo, neku Karleušinu pesmicu za himnu, ionako joj se gomila ovde klanja, pa na dodeli zlatnih medalja pevajte "Zovem se Jelena, Jelena" - tu se ne pominje srpski rod, a ni Bog - koliko se sećam.

Sve ovo vraća nas na dobru staru temu o ljubavi prema našoj zemlji koju neki nazivaju patriotizmom, a neki nacionalizmom.
Svi mi koji volimo ovu našu Srbiju i volimo ove lude Srbe (kakvi god da su) - a da, pri tom, ne mrzimo druge narode (iako nam to često prebacuju) - znamo koliko smo "proganjani" zbog te ljubavi.
Ne vole nas, taman onoliko koliko vole Amerike, Evrope, NATOe i ostale...

Samo, znate...
Niko neće zameriti Francuzu na "Vive la France!" ili Nemcu na "Deutschland über alles".
Svi će biti oduševljeni Italijanima, pa čak i Bugarima jer svuda kače zastave svoje zemlje.
Svi će zaljubljeno slušati Austrijanca ili Švajcarca kako priča o svojoj zemlji kao da je raj.

Samo će kod nas biti osuđen na mrke poglede svako ko kaže nešto lepo o Srbiji.


Gospodo, ovo je ona čuvena situacija - Vid'la žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu.

Rečeno vam je da nije dobro da se toliko voli zemlja iz koje dolaziš (iako svi oni to rade), pa vi kao konj arum zapnete i držite se toga da je svugde trava zelenija, samo kod nas žuti.

Dosta više sa dizanjem bataka!
Zagledajte se malo u Srbiju, pogledajte šta sve lepo može da ponudi - pa pohvalite to po svetu belom.
Budite ponosni, dičite se zemljom koja ima Gornji Adrovac, Vrnjačku banju, Frušku Goru, Homolje, Carsku baru, Viminacijum, Sirogojno, Tršić, Petrovaradin, Lelić, Stražilovo...

Budite ponosni na Pukovac - divlji zapad na jugu Srbije - i, onako kako Pukovčani ne daju na sebe, ne dajte ni vi na Srbiju.

Makar malo radite na ugledu ove zemlje, dosta je, bre, bilo blaćenja.EDIT: Novosti su objavile izjavu Asmira Kolašinca - nikada nije rekao da ne bi pevao srpsku himnu. Ja se, dakle, izvinjavam gospodinu Kolašincu na prenošenju senzacionalističke vesti koja je objavljena na Mondo portalu (a izgleda potekla iz Kurira)...

Novosti: Demant Kolašinca

4 komentara:

 1. Znači ako ti veruješ u nešto, moraju i svi rođeni u ovoj državi? Izvini, ne vidim logiku tu. A to što uzimaš Engleza/Somalijca/Amerikanca za primer, recimo samo ovo: Koliko Engleska ulaže u svoje sportiste, i pomaže im da ostvare uspehe, a koliko naša zemlja? Nađa Higl putuje dva puta dnevno na Banjicu iz Pančeva zbog treninga, jer ovde u PA nema bazena. Misli malo i o tome.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Dragi Anonimni,

   Ponovo se sve svodi na ulaganja i novac.
   Zemlja Srbija (brda, planine, livade, sela, prelepi gradovi) ne ulaže. Ulažu vlast, političari, firme...
   Ja govorim o tome kako nam je čak i tuđa planina lepša od naše.
   Preterujemo u veličanju inostranstva i stranaca.

   A, ako nam se ne dopada kako se vlast odnosi prema sportu i sportistima - onda je red da menjamo vlast, a ne da pljujemo Srbiju.

   Ili ja ponovo grešim?

   Izbriši
 2. Odlican tekst i sve sto je receno 100% podrzavam, jedino je valjda sramota biti Srbin u Srbiji i pevati jednu od najlepsih himni koja postoji. U reprezentaciji Nemacke igraju Muslimani, crnci, Bosanci ko god, u Francuskoj da ne pricam, pa cak i u Italiji. Ovde kod nas neki razmazeni balavac, tatin sin, najpre u svom klubu pravi skandal i zbog njega Delio Rossi dobija sut kartu, a onda jos ni himnu nece da peva. SPORTISTI, OSVOJITE VI MEDALJU,A POSLE UMECITE U HIMNU STA GOD HOCETE, ovako....

  OdgovoriIzbriši
 3. U potpunosti se slazem. Ovo je nasa zemlja i u njoj se SVI MORAJU ponasati onako kako se ponasa 90% zitelja. Zamislite samo da Turci u Nemackoj zatraze promenu himne... ili u Francuskoj....
  A mi bi stvarno mogli da pocnemo da se prema svojoj zemlji ophodimo i u svojoj zemlji ponasamo onako kako se ponasamo u drugim zemljama.

  OdgovoriIzbriši