Stranice

31. ožu 2013.

Kako mali Perica zamišlja turizam

Mali turistički izveštaj i komparacija
(ne prideva, već hotela i usluga)


- Hotel "Rila" (Bugarska) - Hotel u kome za, otprilike, 40€ dobijete studio apartman (noćenje sa doručkom), za četiri osobe. A za doručak dobijete šarenu ponudu, od raznih omleta, preko pita i pitica, do kolača i kafa... Hotel ima prelep veliki bazen, sa redovno merenom temperaturom vode i vazduha i spasiocima koji zaista rade svoj posao i paze da li deca trče ili skaču u vodu. Veliki i star hotel, ali čist. Itisoni možda jesu iskrzani, ali su čisti. I sve miriše na čisto. I ljubazni su, bre, oni Bugari, šta god da im tražiš ili ih pitaš - odgovore ili pronađu informaciju ili šta ti već treba. U okolini samog hotela je nekoliko skijaških staza (sa žičarama), kao i predivni tereni za šetnje...

- Hotel "Evrika" (Bugarska) - More. All inclusive hotel koji vrvi od čistačica koje ne skidaju pogled sa poda i površina koje treba oprati, očistiti i srediti. Šef restorana je čovek koji u glavi drži informacije o nekoliko hiljada gostiju, pa im čestita i nacionalne praznike kad dođu na večeru. Preveliki bazen, animatori, trista čuda.

- Hotel "Laguna" (Bugarska) - More, takođe. Manji hotel od Evrike, ali isto radi na All Inclusive principu. I svi su ljubazni i svi se smeškaju i paze da ti ništa ne fali... Boravila sam u dotičnom hotelu baš u trenutku kad im je banula inspekcija. Da, banuo je dekica sa epruvetama, pa je uzimao bris sa stola u trpezariji, iz kuhinje, sa bazena, ne znam odakle sve nije uzimao... a onda je pažljivo čitao dnevnik spasioca na bazenu i računao da li je ubačeno dovoljno onih raznih 'hemikalija' i da li čistač bazena radi dobro.

- Hotel "Forte del 48" (San Donà di Piave, Italija) - Mali porodični hotel u kome smo samo prespavali kako bismo prepolovili put. Najčistiji i najslađi hotel u kome sam ikada bila. Sa mirišljavim svećama u kupatilu u kome je i onaj ogroooomni masažer tuš... a doručak... kao da je neko baš za mene osmislio - bezbroj raznih tortica sa marmeladama, čokoladama, voćem, pršute i mortadele, mala pakovanja Nutele i bar desetak opcija kafe koju će vam odmah skuvati i izneti u baštu, ako želite da pripalite cigaretu...

- Hotel "Vodišek" (Koper, Slovenija) - Vrsta hotela koju bih ja nazvala 'usputni'. U okviru nekog šoping centra, lep mali hotel u kome smo prenoćili u četvorokrevetnoj sobi (trokrevetne nisu bile slobodne), ali je naplaćena kao trokrevetna. Kupatilo je veće od mog stana, moraš da propešačiš da bi došao do kade... Čist hotel. Sa čuvanim parkingom. A za doručak - švedski sto, svakojaki naresci i namazi, pahuljice, sokovi, mleko, kafe, pakovani kroasani (a la 7 Days)...- Hotel "Jezero" (Bor, Srbija) - Odakle početi? Hotel je relativno skoro renoviran, otvoren je u avgustu 2012. godine, dakle - pre sedam meseci. Moderno dizajnirano, sve, fine garniture u lobi baru, u okviru recepcionerskog šanka je akvarijum, sve je divno... Postoji čak i poseban lift za osobe koje su u invalidskim kolicima, kao i rampa do restorana... Čupavi tepih u holu usisava se svako malo, tu je i veliki sto za snuker... koješta...
Kraj marta, sneg je napadao samo tako. Ulazimo u trokrevetnu sobu, unutra merimo 18°C... Ostavljamo stvari i idemo da se zgrejemo u lobiju i da se odmorimo uz Kokte i Koka-Kolu. Divno, sve je, zaista, divno. Dan ranije je završeno Evropsko prvenstvo u snukeru, pa se igrači polako razilaze i rasklapaju se glomazni stolovi koji su zauzeli restoran (pa se gosti šalju u restoran dva sprata iznad (koliko primećujem - nije dostupan osobama u kolicima, na primer).
Klopa je fenomenalna, mada ne i raznovrsna - za doručak se serviraju hladna kajgana i hladna jaja na oko, viršle i vlaške palačinke; za ručak i večeru se serviraju supa/čorba, tri vrste mesa ili tri vrste jela (nikad mešano) i jedna-dve vrste kolača. Primećujem da gosti koji poste ili su vegetarijanci mogu da jedu samo salate.
A onda kreće smejurija...
Na nekim paletama ispred sporednog ulaza u hotel leži ukrućena, mrtva mačka. Oprostićete mi što to nisam slikala, nisam imala stomak za to. Rekli smo recepcionerki, pa su mačku sklonili do našeg sledećeg prolaska tim hodnikom.
Legnem u krevet, pa malo zagledam po sobi. Dve fleke od vlage na plafonu, iako je hotel otvoren pre, rekosmo, 7 meseci. Fleka na itisonu. Pogledam malo bolje i provalim i mrve na itisonu, a pouzdano znam da niko od nas troje koji tu boravimo nije ništa jeo u sobi. Dakle, nije očišćeno od prethodnih gostiju.
Malo otopli napolju, pa se povuče sneg sa terase, a na pločicama iskrsne nečiji nokat.
A potom shvatimo i da nam po stvarima mile mravi, kojih je puna soba. Slikala sam jednog, na jakni, da dočaram, nisam mogla baš svakog ponaosob da fotkam.
Lobi Bar mi je fascinantan, krajnje. Jedan dan se dve domaće kafe i kapućino naplaćuju 375 dinara, već sutradan 250. Žao mi je samo što nisam sačuvala fiskalni račun, pa krš da pravim, čisto zabave radi.
Zaposleni jesu ljubazni, ali su lenji. Ne mogu da shvatim konobara u tom istom Lobi Baru koji ili sedi za šankom ili igra snuker sa recepcionerima (100 dinara po partiji, klade se), ali nikako mu ne padne na pamet da odnese prazne šoljice ili da isprazni pepeljaru.
Kada smo recepcionerki rekli za problem sa mravima, za mrve i ta čudna naplaćivanja kafa, samo je govorila: "Izvinite, izvinite."


Mali mozaik srpskog turizma


Hotel "Rila" ima četiri zvezdice, "Evrika" i "Laguna", takođe.
Hoteli "Forte del 48" i "Vodišek" imaju tri zvezdice, baš kao i hotel "Jezero".

Da li zaposleni u "Jezeru" misle da je dovoljno dostići te zvezdice, pa da posle ne moraš ništa više da radiš?
Da li misle da je nebitno kakav će utisak njihovi gosti steći o hotelu?
Bitno je da oni otaljaju svoje i da dobiju neku platu, kakvu-takvu.

Ne znam, zaista, kako ove naše male Perice zamišljaju turizam, ali to u svetu tako ne funkcioniše.
Niko po toj divnoj Evropi u koju hrlimo ne želi da gleda nečije nokte na terasi hotelske sobe...

Dok to ne shvatimo, neće nam apsolutno ništa krenuti na bolje.
Kako se odnosimo prema hotelu u kome radimo, tako se odnosimo i prema firmama i fabrikama, tako se odnosimo prema svemu i zato sve propada.

Dokle ćemo tako?

Pa, ne znam, verovatno dok ne ulete neki Nemci ili Englezi, sagrade hotele, pa naprave turističku diktaturu (nalik prepadima interne inspekcije) kao na Bugarskom primorju.
PS. - Sad sam sasvim slučajno natrapala na ovaj post na Internetu, pa da ga stavim da i vi vidite. Ne garantujem za istinost reči ove dame, na vama je da procenite...


IZVOR : http://borskojezero.info/portal/index.php/vesti/drutvo/227-razgovor-s-povodom-danijela-nikoli-menader-hotela-qjezeroq

2 komentara:

 1. Sledeće što će se desiti: silni ljudi koji se kunu u taj hotel će skočiti na tebe, nazivati te beogradskom čepom i ko zna šta još.

  No, komšinice, ja ti verujem. Ono sa hranom sam iskusila u drugom poznatom hotelu u istočnoj Srbiji, gde su takođe trovali pse lutalice, koji su inače bili veoma dragi, ne znajući da je to krivično delo. Pošto je sve ostalo bilo u redu, provela sam se bolje nego ti, što ne znači da me na drugom mestu ne bi zadesilo ovo što i tebe, pa čak i na istom. Odvratno. Odvratno.

  OdgovoriIzbriši
 2. Taman posla Iva da se tako nešto desi, naprotiv. Svako ko ima veze sa hotelom mora da bude zahvalan zbog ovog komentara koji može samo da pomogne.
  Ja radim u internet marketingu RTB Bor koji je vlasnik hotela i link sam odmah prosledio menadžmentu hotela.
  Da ponovim, ovaj tekst u ovom trenutku možda jeste antireklama, ali uz pametnu reakciju menadžmenta, u koju sam ubeđen, može da ispadne i sasvim suprotno, gledano na duže staze.
  Svestan sam i ja da ima dosta propusta, ali znam da tamo ulažu isto toliko truda u njihovo otklanjanje. Meni je bitan trend, odnosno da li će narednih meseci posle ovog teksta biti bolje, gore ili isto ovako.

  OdgovoriIzbriši