Stranice

29. kol 2013.

Rekonstrukcije

Da li možete tačno da odgovorite na pitanje koja se od sedam reči svakodnevno propinje kroz medije i pokušava da nam opkoli već napaćene umove i duše?


Realizacija, rezistencija, rezolucija, rekonvalescencija, relaksacija, reputacija, reklamacija, rekonstrukcija?

Ne, nikako nije relaksacija. Nažalost.
Da, rekonstrukcija.

Rekonstrukcija Vlade.

Ako pratite dešavanja u Srbiji, preko mesec dana glavna tema jeste dotična rekonstrukcija. Ako, pak, ne pratite dešavanja možete komotno da batalite ovaj tekst ili ga, naprotiv, pročitajte da se malo uputite ili nasmejete ili zamislite.

Rekonstrukcija Vlade podrazumevala je, isprva, uklanjanje Mlađana Dinkića, večite bubuljice srpske politike. Možda je to malo nezgodno poređenje, ali zaista - svaka vlast ga prigrli, k'o vele - akna k'o i svaka, vremenom će se povući. Onda shvate da akna narasta, pa uhvate da je cede i uklanjaju kako znaju i umeju. Bubuljica se povuče, skloni se, pa nikne ponovo - na nekom drugom mestu. Čas je to ministarstvo finansija, čas mesto guvernera, čas zamenik predsednika Komiteta za saradnju sa UAE iliti Emiratima. Dakle, eto, rekonstrukcija još nije završena, a Dinkić je već nik'o.
Na njegovo mesto dolazi mladi Lazar Krstić ("Za Beograd, za Beograd, firmom 'Krstić'..."). Mnogi su mislili da dotični i ne postoji jer su u početku svi mediji objavljivali jednu istu fotografiju, verovali su pojedinci da je ta fotka sve što će videti od novog ministra, da će i dalje aknaDinkić držati konce u rukama... Ali, avaj, došao je oniži dečko dečijeg glasa i rekao da je došao do rešenja - MORAMO DA STEŽEMO KAIŠ! Videćemo da li će Srbiji svanuti pošto nas ovaj mladić stegne. Mislim, naše kaiševe, dabome.

Rastavljanje i ponovno sklapanje Vlade podrazumevalo je i odlazak Žarka Obradovića, čoveka koji je uticao na rastroj srpske prosvete. Čoveka kojeg je Bidža jedared ovako opisao - "izvesni Žarko Obradović koji je došao iz neke vukojebine". Žarko Obradović, profesor na privatnom univerzitetu i istovremeno ministar prosvete, povučen je iz ministarske fotelje posle čuvenog Brushalter-skandala (sakrivanje testova za prijemni ispit u srednju školu u brushalteru)... Ne, nije njegov, no grudnjak izvesne dame iz štamparije Službenog glasnika. Kažu da je plakao kad odlazio. Evo, ne znam, baš mi je teško zbog te informacije. Nije, šalim se.

Rekonstrukcija je odnela i Milutina Mrkonjića, od milošte zvanog Bekuta. Na njegovo mesto dolazi, po najnovijim saznanjima, Aleksandar Antić što će, možda, dovesti do vanrednih izbora u Beogradu... Nepoznato je još uvek da li će Antić preuzeti i Nadu Polić, od milošte zvanu Ana Bekuta (Mrkonjić?).

Jedna od najtužnijih promena u ovoj Vladi jeste smena ministra kulture. Otišao je Braca Petković da doglanca oldtajmere i domeri ora'e za žito a, po svoj prilici, dolazi Ivan Tasovac. Da li će čovek poznat po frizuri i decenijskom upravljanju Filharmonijom uspeti da se izbori za kulturu u zemlji u kojoj se dotična reč odnosi najpre na bakterije?
Da li će uspeti da se izbori sa predivnim budžetom (0.62% ukupnog budžeta, beše?)?
Da li će, što je još zanimljivije, uspeti da se otarasi čuvenog Laleta, rođaka sa sela, oca mladog neškolovanog i izvanredno lošeg operskog pevača?
Od svih rekonstruisanih ministarstava, ovo me najviše zanima.
Iskreno se nadam da se neću razočarati u Tasovca i da će u sve kulturne institucije uspeti da instalira svoju borbenost i svoj bunt.

Alisa Marić doživela je šah-mat i odlazi iz ministarstva sporta. Za novog ministra predlažu se razna imena, od Nenada Borovčanina do mladog Vanje Udovičića.
Jedno je sigurno, Udovičić ili Borovčanin - imaćemo bar jednog ministra u Vladi kome savršeno stoje odela.


A sad malo vesti iz nesvesti:

Nevezano za rekonstrukciju, otvoreno je novo preduzeće za naplatu struje pa stižu neki dupli-trodupli računi, pitaj boga šta je to...
Nevezano za rekonstrukciju, svaki dan se ponegde potuku, rane ili ubiju - otac sina, sin oca, majku, majka decu... i tako...
Nevezano za rekonstrukciju, u Valjevu uhapšeni šef Odseka za suzbijanje kriminaliteta i vođa grupe za suzbijanje narkomanije, primali su mito da ne ganjaju narko-dilere.
Nevezano za rekonstrukciju, ratari blokiraju put Beograd-Pančevo.
Nevezano za rekonstrukciju, na našim putevima ginu turski državljani koji se vraćaju u zapadnu Evropu na posao... dva dečaka (3 i 10 godina) poginuli su jer su se njihovi roditelji "igrali" na auto-putu vozeći izuzetno brzo.

I, da, NAJVAŽNIJE:

u Srbiju je došao H&M - čuveni brend (ne znam po čemu čuven, ne patim od toga, al' 'ajde). Manijaci su u pet ujutru zauzimali mesto i stajali u redovima da uđu u novootvoreni butik... Majke su za svoje osamnaestogodišnje ćerkice stajale u redovima, kao nekad moja mati za 'leba i mleko devedesetih, a Srblji su se tukli oko majice koja košta 500 dinara.
Verujem da vlast može iz toga da izvuče žestoku pouku. Dakle, sve moguće izbore i referendume organizovati u buticima brendova, na sve će narod da pristane, samo da se domogne neke jeftine krpe.


Eto, nisam Lazar Krstić, ali imam rešenje.
Nema komentara:

Objavi komentar