Stranice

30. kol 2015.

Hvala ti!

Sve mi se čini da smo prestali da se zahvaljujemo jedni drugima a, ko zna, možda bi nas baš to izvuklo iz duhovne bede u koju smo zapali. Možda nam je baš to potrebno da bismo se osetili življe, ljudskije, "pravije".

Hvala. Spekuliše se da potiče od arapske reči 'Alah', kao i da ima i praslovenske korene. Jedna teorija tvrdi da je to vremenom skraćeno "hvaljen da si". Baš onako kako su Rusi "Спасибо" skratili od "Спаси (тебя) Бог" - neka te Bog sačuva.

A umesto "hvala" možete, ako volite starovremske izraze (ili, jednostavno, ako ste hipster) reći i "blagodarim". Darujte nekoga blagom - i to onim najvećim, blagom iz duše.
Hvala :) Izvor - http://www.remarkableriverrun.com/

Zahvaljujte na svakom koraku. Kome god stignete.

Ali, potrudite se da to bude iskreno, od srca. Zahvaljujte se na svemu. Iz duše. Ne zato što je red, već zato što tako osećate.

Da, u prvi mah će vas posmatrati kao čudaka koji nije više u ovom vremenu. Ili će pomisliti da vršite neki svojevrstan psiho-socijalni eksperiment. Onda će, vremenom, početi da vam se osmehuju. Pa će početi da uzvraćaju, isprva zato što smatraju da je to kulturno, a onda zato što će uvideti da to i njima samima prija.

Ustanite ujutru, pa zahvalite svakom sunčevom zraku koji vas obasja.
Šapnite tiho "hvala" komšijinom psu koji vam je prišao radoznalo i izmamio vam osmeh.
I vozaču gradskog prevoza koji vas je sačekao na stanici, pa i onom koji nije hteo da otvori vrata van stajališta - i njima recite hvala.

Vama će biti bolje.

A ja... ja ću početi odmah sada, čisto da mi bude bolje.

Hvala, mama, za svaki taj pogled pun svega - i ljubavi i ponosa i stalne brige i mira.
Hvala, tata, što si baš sad izmakao krevet i ubio OGROMNOG pauka koji je hteo da me UBIJE! :)
Hvala, Marko, što trpiš sve sestrine ludosti (i poukovanje u rame i golicanje).
Hvala, Majo, jer si uvek tu da saslušaš i pravično kažeš svoje.
Hvala, Ivo, što si moje predivno derište i što voliš naše avanture.
Hvala, Makice, što si tako detinjasta :) i što mi ulepšavaš život.
Hvala, Joko, na svim tvojim selfijima :P A i zato što si car onako priličan ;)

Hvala... hvala i Tebi. Da, da, baš Tebi. Tebi posebnom. :)

I Tebi. Tebi što sediš tu, nadam se, zamišljen nad ovim rečima. I Tebi hvala. :)

Hvala ti jer ćeš se sad osmehnuti, okrenuti se ka nekoj tebi dragoj osobi i reći joj - Hvala!1 komentar:

  1. U pravu si, slabo upotrebljavamo rec `hvala`...a jos slabije `izvini`. Ko ce ga znati, mozda za cetvrt veka (ne bih znao koliko je to u metrickom sistemu godina) cemo morati da otvaramo Google, da pitamo Wikipediju ili kakvo translejtovanje da uradimo za ove dve reci? Do tad...Hvala Tebi sto sam se glasno i jasno zamislio posle svakog teksta! Hvala ti...sto je svet dovoljno veliki da te ima i Hvala tom Beogradu, cija si! Izvanredno sam se proveo citajuci blog i nema boljeg mesta za ovaj komentar, do ovog posta.
    Izvini za sve lose, zajedljive i zle komentare naopakih ljudi...Izvini umesto njih, jer ocito, nekima vec sad treba translejtovanje! Hvala ti...sto si napisala bold slovima `Tebi sto sedis tu, nadam se, zamisljen...`

    OdgovoriIzbriši