Stranice

3. pro 2015.

Priča o jednoj Običnoj pesmi, biologiji i sazrevanju

Imam danas za vas nekoliko pitanja:


  • Znate li kom tipu životinja pripada čovek?
  • Da li vam se ikada desilo da vas neka sasvim obična pesma rasplače?
  • Znate li ko je Nikola Nemešević?

Naizgled nasumično postavljena pitanja, sasvim su povezana i počeću od objašnjavanja ovog poslednjeg.

Nikola Nemešević - ulazak u kuću Velikog Brata (Izvor: YouTube PrintScreen)


Za one koji ga se ne sećaju, Nikola Nemešević je našem rijaliti narodu poznat kao učesnik "Velikog brata" - iliti "onaj mali što je ono pred kamerama sa onom Hrvaticom". Istog trena kada je na televiziji emitovan profil ovog ukućanina VelikoBurazerove kuće, sa slikama iz časopisa "Men's Health", znalo se da će biti raznih reakcija. Tako se koliko iste noći čulo: "mali je pravi beogradski šmeker", "tip je prepotentan do daske", "ovaj će haos da pravi", "ko je bre ovaj napucani"...
Uskoro su se i najveći Nemeševićevi antifanovi predali (kada se desilo ono pred kamerama), pa je tako usledila i reakcija: "Opa, Hrvatska izgubila u gostima, bravo mali!"

Nemeš je, za one koji ga ne znaju van rijaliti priče, pevač. I to ne bilo kakav - Nikola Nemešević je operski pevač, a uz to se bavi i još nekim žanrovima muzike. Ako vas to zanima, istražite - ja ću vam danas pričati o jednoj jedinoj pesmi.

Običnoj pesmi.

Pesmi koja je dokazala da je "mali iz rijalitija" sazreo, shvatio ko je i šta je život, naučio ponešto, odrastao.
Pesmi koja je ovog momka prikazala dijametralno drugačije u odnosu na sliku koju smo do sada imali o njemu.
Pesmi koja vraća nadu u opstanak kvalitetne muzike.
Pesmi koja ima spot koji na, neki bi rekli, šokantan i kontroverzan način pokazuje Nemešovu želju da kvalitetna muzika opstane i prevlada.

Pesmi koja - a to nas dovodi do onog drugog pitanja sa početka priče - lako može da vas rasplače, ako se prepustite stihovima i melodiji.

Nemeš & Donski Tamburaši - Obična Pesma (Izvor: YouTube PrintScreen)A, ono prvo pitanje... Znate li kom tipu životinja pripada čovek? Hordatima, kičmenjacima.
Ova pesma pokazuje i da duševno čovek pripada mekušcima. Pri tom, ne mislim ništa loše niti se sprdam - svi smo mi meke duše koje oko sebe grade čvrste oklope.
Bežimo od lepote, bežimo od, kako autor pesme kaže, "jednostavnih dana", bežimo od mnogo čega... Bežimo od pesama koje mogu da nas pogode, ali nam se onda desi da naiđemo na neku baš Običnu pesmu i da nam linu suze, neobjašnjivo, izdajnički, podlo. I onda shvatimo da smo i mi samo ljudi, da je naša duša živa i da je oklop besmislen, pa se predamo jednoj sasvim običnoj pesmi.

Bez mnogo dalje filozofije, pozvaću vas da se sada udobno smestite, sipate neko valjano piće i preslušate pesmu. Odgledajte spot kasnije, sada se samo prepustite rečima da vas ponesu.


Jedno je sigurno, bivši učesnik rijalitija pošao je balaševićevskim putem kvalitetne muzike i još kvalitetnijeg stihovanja.
Nadajmo se samo da sa tog puta neće skrenuti - za dobro svih nas.

1 komentar:

  1. E, znas zasto te volim, zato sto kad procitam...svi smo mi meke duse koje oko sebe grade cvrste oklope...kopiram i `pastujem` u Google, a ono, prvo sto izadje je ovaj tvoj post. Posle sve nesto nepovezano. Volim kad vrlo komplikovanu stvar objasnis najjednostavnijim recima, svojim recima, i to fino objasnis, a to uopste nije lako. E, zato te volim.

    OdgovoriIzbriši